De Bloody Mary als iconisch brunch drankje

Uncategorized

Het mixen van een Bloody Mary is als het bakken van een steak. De een prefereert limoen, boven citroensap en de ander gaat voor een scherpere afdronk om de smaakpapillen eens even flink wakker te schudden. Niet alleen kan je kiezen om de toolbox van Our/Amsterdam te vullen met Bloody Mary ingrediënten, maar ook de cocktail zelf kan je naar eigen smaak invulling geven. Hoef je ook niet telkens de barman te instrueren over je cocktail voorkeuren. Je maakt ze namelijk gewoon zelf!

Bloody Brunch
Normaal drinken we geen tomatensap als ontbijt of lunch, laat staan vodka. Maar toch werd de tomatensap, gemixt met vodka, worcestershire en een stengel bleekselderij als graag gezien drankje naast je ‘breakfast’ pancakes of wafels gezien. De cocktail verovert de afgelopen jaren ook menig harten van mensen die de avond daarvoor net iets te diep in het glaasje hebben gekeken en wakker worden met een bul van een kater “Ah joh, Bloody Mary on the side, en je kan er weer tegenaan”.  Waarom vallen we allemaal als een blok voor Mary?

Wat is een Bloody Mary?
Een bloody mary is een mix van tomatensap, vodka, worcestershire, selderij, zout, zwarte peper, citroensap en tabasco, en voor de liefhebber soms zelfs runderbouillon. De ingrediënten van dit drankje zijn simpel doch complex. Afhankelijk van de verhouding kan het drankje bitter, zuur of pittig zijn. De tabasco en worcestersaus zorgen ervoor dat je flink wordt wakker geschud. In Amerika is deze pittige cocktail al jaren een hit, en sinds een paar jaar zien we ook steeds meer brunch- en ontbijt tentjes in Nederland die de bloody mary op de kaart hebben staan. Je kan deze cocktail zien als de moeder van alle hartige cocktail. De smaak van de cocktail gaat goed samen met zowel zoete- als hartige hapjes.

Een stukje geschiedenis
De Bloody Mary is vandaag de dag een allemans drankje. Maar lang geleden was dit drankje een ‘fancy-pants’ cocktail.
De geschiedenis van de Bloody Mary begint in 1921. Fernand (Pete) Petiot (die wij allen erg dankbaar mogen zijn dus) De combinatie tomatensap met vodka was overigens niet nieuw. De toevoeging van de spicy smaakmakers wel. Hij noemde de cocktail Bloody Mary, naar de Hollywood-actrice Mary Pickford.
In 1934 werd Petriot door John Astor, van het St. Regis Hotel in New York, uitgenodigd om hoofd bartender te worden. Hij nam de uitnodiging aan en introduceerde in het St. Regis Hotel zijn drankje onder de naam Red Snapper. Een bargast, prins Serge Obolensky, bestelde het met de toevoeging ‘spiced up’, waarop er tabasco sauce werd toegevoegd. Die toevoeging werd door elite opgepikt en tevens kreeg de cocktail zijn oorspronkelijke naam terug: Bloody Mary.

En wat doet die bleekselderij stick dan in mijn drankje?
De introductie van de ‘celery stick’ als garnering  volgde pas rond 1960.
Een vrouwelijke gast in van het Ambassador East Hotel in Chicago kreeg haar Bloody Mary gereserveerd zonder roerstokje, Ze pakte een celery stick uit een vlakbij staande ‘garnish tray’ en gebruikte dit ‘to stir the drink’. En zo geschiedde.

Meer weten over de toolbox? Lees dan deze blog!

Continue Reading